Ode aan Toots Thielemans

De Brusselse Ket Jean Baptiste Frédéric Isidor maar iedereen kent hem als (Toots) Thielemans is op 94 jarige leeftijd overleden. Thielemans was wereldwijd gekend bij jong en oud door zijn muziek die hij speelde op mondharmonica…

Thielemans is geboren in de Brusselse volkswijk de Marollen. Hij speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn zeventiende ontdekte hij de mondharmonica en hij speelde daarnaast gitaar. Thielemans raakte tijdens de Duitse bezetting in de ban van de jazz.

In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Hij heeft vervolgens samengewerkt met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones,Bill Evans, Billy Joel en Paul Simon. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste jazzmuzikanten.

Toots is ook te horen in heel wat filmmuziek en generieken van TV series Zoals Witse en het Nederlandse Baantjer. Wie kent niet het wijsje uit Turks Fruit of de melodie van Zare Jongens met Gaston en Leo.

Thielemans trad meermaals op in Antwerpen waaronder op het Jazzfestival Jazz Middelheim waar hij meer dan een graag geziene gast was. Zelf op de keren dat hij niet geprogrammeerd stond was hij toch te zien op podium.

In 1986 en 25 jaar later in 2009 stond Toots Thielemans in het Sportpaleis tijdens de Night of the Proms. In 2009 sprak reporter Thibault Weewauters met Thielemans.

Op maandag 22 augustus 2016 maakte het management van Thielemans bekend dat de 94-jarige muzikant die ochtend is overleden…Categorieën:Muziek, kunst en cultuur

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: