Acteur Gene Wilder overleden

De Amerikaanse filmacteur Gene Wilder is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie gisteren bekendgemaakt.

Naar mijn smaak zijn beste acteerprestatie:

Volgens Wikipedia: Wilder, een kind van Joods-Russische immigranten, studeerde toneel aan de Universiteit van Iowa en volgde daarna de Bristol Old Vic Theatre School in Engeland. Na in militaire dienst te zijn geweest, leerde hij met een beurs verder bij een studio en had daarnaast allerlei bijbaantjes. Hij begon met acteren in zogeheten off-Broadway-producties en vervolgens op het bekende Broadway. In 1961 werd hij lid van de Actors Studio en ging zijn acteerloopbaan pas echt van start, eerst nog in het theater, maar vanaf 1964 in de film. Zijn eerste grote rol was die in Bonnie and Clyde (1967), waarin hij de rol van een begrafenisondernemer speelde die door het bankroversechtpaar werd ontvoerd.

In nu.nl: In Hollywood werd Wilder als één van de grappigste acteurs beschouwd. Onder anderen Ricky Gervais, Jim Carrey, Gilbert Gottfried, Jeroen van Koningsbrugge en Martin Koolhoven spreken hun condoleances uit op sociale media. Ook The Academy, de organisatie achter de Oscars, schrijven over het overlijden van de acteur. “Bedankt voor alles dat je ons hebt gegeven. Je wordt gemist.”