Het einde van de bankier?

De snikjong en de lantaarnknecht, kent u ze nog? Beroepen uit een ver verleden, ooit verdwenen door nieuwe technieken.

Ook bij banken maakt automatisering een enorme opmars waardoor de traditionele bankmedewerker steeds meer overbodig is. Waar kun je als oud-bankmedewerker in deze krimpende branche dan aan de slag? En hoe zijn banken zelf veranderd de afgelopen jaren? Is er nog wel behoefte aan de ABN AMRO, ING en Rabobank?

Afgelopen maanden vlogen de aankondigingen van massaontslagen bij banken ons om de de oren. De Rabobank ontslaat 12.000 mensen, ABN AMRO laat 1400 mensen gaan en ING kondigde aan dat ze de komende jaren door 7000 banen een streep zet. Het UWV berekende dat er volgend jaar 60.000 banen verdwenen zijn in tien jaar in de financiële sector. En oud-bankiers vinden moeilijk nieuw werk. Waar gemiddeld 65 procent van de werklozen binnen een jaar nieuwe werk vindt, komt slecht 38 procent van de oud-bankmedewerkers binnen een jaar weer aan de slag.

Rempco du Mée werkte in 2012 bij ING toen daar een reorganisatie plaats vond. Hij en zijn vrouw, die ook bij de bank werkte, zagen geen toekomst meer binnen het bankwezen, maar vooral, ze zagen ook een kans om hun droom te verwezenlijken. Samen leiden ze nu een ijssalon in Amstelveen. Mat Teuwen werkte 17 jaar bij de Rabobank en zit pas net sinds deze week thuis. Hoewel hij nu nog niet meteen zicht op nieuw werk heeft ziet hij de toekomst positief in. Ook in EenVandaag een gesprek met Rob Witjes, arbeidsmarktdeskundige van het UWV.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s