Van misbruik verdachte docent blijft zwijgen, tot frustratie van ouders

De oud-docent van de joodse school Cheider die verdacht wordt van seksueel misbruik en ontucht met zes kinderen blijft zwijgen tegen de politie en het Openbaar Ministerie.

Dit tot grote frustratie van de ouders van de slachtoffers.

Ephraim S. (29) moest vandaag voor het eerst op een openbare zitting in de rechtbank verschijnen, maar kwam niet opdagen. Ook zijn advocaat was er niet.

De leraar wordt verdacht van seksueel misbruik van twee kinderen onder de 12 jaar en van ontucht met vier kinderen onder de 16 jaar.
Het misbruik zou zijn gebeurd in 2011 en 2012. Toen de verdenking bekend werd, vertrok hij naar Israël. Eind vorig jaar werd S. aan Nederland uitgeleverd. De verdachte zit in voorarrest, dat vandaag door de rechtbank met 90 dagen is verlengd.

Ontkennen of toegeven?
Volgens het Openbaar Ministerie ziet het er naar uit dat Ephraim S. wel een verklaring wil afleggen bij de rechter-commissaris. Het is nog onduidelijk of hij dan gaat toegeven of ontkennen.

Dat is voor de ouders heel belangrijk om te weten, zegt Margreet de Boer, advocaat van vijf van de zes slachtoffers. ‘Wordt het een moeizaam proces of gaat hij feiten bekennen?’

‘Kinderen pakken leven weer op’
Het vermeende misbruik vond jaren geleden plaats. Ook duurde het lang voor de leraar kon worden uitgeleverd. Volgens De Boer pakken de kinderen hun leven weer op, ‘zo goed en zo kwaad als dat gaat’. Voor hun ouders blijft de situatie nog heel zwaar. Ze vragen zich ook af of de school wel zorgvuldig genoeg is geweest. De Boer: ‘Er zat met name veel tijd tussen het melden en de aangifte.’

Het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie is klaar. Toch zal de inhoudelijke behandeling van de zaak waarschijnlijk pas na de zomer beginnen. Dat komt doordat de verdediging nog onderzoekswensen heeft. De advocaat van de verdachte wil een groot aantal getuigen verhoren en een aantal deskundigen.

 

Advertenties