Hoe de populisten niet hun zin krijgen

Dankzij die schreeuwer in het Witte Huis schrikken heel veel mensen in Europa zich lam. Het ware gezicht van een populist en dictator in de dop wordt zichtbaar. Trump wil de pers muilkorven en te kijk zetten als Lügenpresse. Allerlei waanzinnige maatregelen worden gelanceerd waar niets van terecht zal komen. Als de rechterlijke macht ingrijpt zijn het nep rechters voor hem. Alles is nep en alleen hij zelf dus niet.

Mensen zien het gebeuren en vallen van hun stoel van verbazing. Het Trumpeffect wordt als eerste zichtbaar in de Europese landen waar in 2017 verkiezingen zijn. In Nederland verliest de PVV terrein dus het gaat de goede kant op. Bij de lancering van van A4 verkiezingsprogramma in Spijkenisse was het merendeel pers en maar een handjevol volgers waarvan een paar ook nog agressief tegen de pers deed. De komende weken zullen voor Wilders en clan nog lang worden. De daling zal niet meer omgezet worden in een stijging. Wilders moet toch zo langzamerhand gaan hopen op een aanslag om weer stemmen te krijgen.

In Duitsland gaat het zelf meer als prima, er is een fatsoenlijke strijd ontbrand tussen de CDU/CSU en de SPD, Merkel en Schulz dus. De laatste week is Schulz Merkel dicht genaderd . De kans is groot dat tegen de tijd dat het verkiezingen zijn (24 September 2017)  Schulz ruim boven Merkel zal staan. De AfD levert al weer een tijdje in en de neonazi partij NPD speelt geen enkele rol.

Frankrijk ook een land met in 2017 verkiezingen. Marine Le Pen, de aanvoerster van het Front National heeft momenteel de wind in het gezicht door frauduleuze handelingen met EU geld (339.000 euro) en een lening van 9 miljoen van een Russische bank . Nieuwe lening van deze bank krijgt ze niet en die 9 miljoen moet terug betaald worden. Ze gaat nu geld lenen via haar vader (6 miljoen eurootjes). Macron zit haar ook al op de hielen, is van de politieke partij En Marche!

En Marche! is door Macron opgericht als progressief alternatief voor het links-rechts denken dat kenmerkend is voor de Franse politiek. Hoewel Macron van 2006 tot 2009 lid was van de Parti Socialiste (PS), omschrijft hij zichzelf als een “liberaal” en dit vindt zijn weerslag binnen En Marche! dat een duidelijk sociaal-liberaal profiel heeft. Naast sociaal-liberaal is de partij ook ecologisch en pro-Europees.

Bij de eerste ronde zullen Le Pen en Macon te voorschijn komen als de twee die om het presidentschap gaan duelleren. De peilingen wijzen uit dat Macron als overwinnaar te voorschijn zal komen. Ook in Frankrijk is het Trump effect zichtbaar. Macron loopt steeds verder uit van Marine Le Pen.

Wat kan de EU Trump toch waanzinnig dankbaar zijn…

Door Johannes KaauwCategorieën:actuele Soemo

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: