YouTube, YouTubers en jij

Jongeren die later een YouTuber of YouTube-ster willen worden… Dat is de onverwachtste uitkomst van de YouTube generatie.

Een aantal professionele YouTubers geven ons een inzicht in de wonderbaarlijke wereld van de YouTube industrie. In “YouTube, YouTubers en jij” komt VPRO Tegenlicht in contact met beroemde YouTubers zoals Kwebbelkop, en onderzoekt hoe YouTube en het magische YouTube algorimte de levens van velen beïnvloeden.

Originele VPRO Documentary titel: YouTubeland, Like and Subscribe
Originele Nederlandse VPRO Tegenlicht titel: Goudzoekers in YouTubeland

In deze YouTube documentary, vragen we onszelf af welk eigenaardig verdienmodel er achter YouTube zit en hoe dit model onze toekomstig medialandschap zal beïnvloeden. YouTube is inmiddels één van de machtigste online platforms in onze snel veranderende wereld, met duizenden YouTubers die proberen de heilige gouden playbutton te verwerven. Tegenwoordig droomt haast ieder kind er van om rijk en beroemd te worden in de wereld van YouTube. Hoe zullen YouTube en YouTubers ons toekomstig medialandschap definiëren? YouTube heeft in haar 12-jarige bestaan het traditionele medialandschap op zijn kop gezet en roem en rijkdom voor velen binnen handbereik gebracht. Zowel makers als adverteerders zien zich geconfronteerd met deze machtspositie. Dagelijks beginnen hordes jongeren een eigen kanaal in de hoop zoveel mogelijk views en YouTube money te scoren. Een ware goudkoorts die ervoor zorgt dat deze YouTube creators voortdurend de grenzen opzoeken. De meest succesvolle Nederlandse YouTuber, Kwebbelkop, heeft meer dan zeven miljoen abonnees op zijn YouTube-kanaal die dagelijks massaal bekijken hoe hij games speelt of vlogt over zijn persoonlijk leven. Zijn succes is enorm. Hij wordt voortdurend op straat herkend en woont met zijn vloggende vriendin in een loft in Amsterdam. Zijn moeder, beter bekend als Kwebbelmom, is manager van zijn youtube enterprise. De YouTube revenue van Kwebbelkop is iets waar velen jaloers op zijn. Met Kwebbelkop bezoeken we VidCon Los Angeles, de belangrijkste bijeenkomst voor YouTube fans, online influencers en de platform-industrie. Echter niet iedereen is zo succesvol. YouTube kent een enorme begraafplaats van video’s zonder views. Een kijkje in de keuken in de wereld van de YouTubers, de marketeers, managers en de psychologische consequenties van een online verdienmodel met ‘You’ als unique selling point.

Oorspronkelijk uitgezonden door de VPRO in 2017.
© VPRO Backlight October 2017
Credits:
Regisseur: Nordin Lasfar
Research: Halil Opzamuk
English, French and Spanish subtitles: Ericsson.
French and Spanish subtitles are co-funded by European Union.

Naar Film en media