“Ik kan niet beloven dat ik alle boeren ga redden”

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil ‘nuchter’ naar de agrarische sector kijken, zo zegt ze zelf. Haar beleid moet niet alleen voor boeren goed zijn, maar voor heel Nederland. Schandalen, zoals de mestfraude, moeten hard worden aangepakt, vindt ze: “Die stralen namelijk af op de hele sector, ook op de boeren die het wél goed doen.” Ze geeft toe dat ze daar soms mee worstelt, bijvoorbeeld als het gaat om de nieuwe mestwetgeving. “Ik moet realistisch zijn. Mensen willen doorgaan met hun bedrijf, maar moeten wel binnen de milieunormen blijven. Het is een pittige opdracht, de moeilijkste die ik tot nu toe heb gekregen. Dat ik ze allemaal ga redden, kan ik niet beloven.”

Naast minister is Carola Schouten ook vicepremier namens de ChristenUnie. Dat gaat gepaard met veel overleg met de drie andere coalitiepartijen. Daarbij is het volgens haar een voordeel, dat de formatie zo lang heeft geduurd. “Je leert elkaar goed kennen. Je hebt samen al zoveel discussies gevoerd, dat je precies weet waar anderen staan. Daar kun je als kabinet nu je voordeel mee doen.”

EenVandaag gaat deze zomer weer op pad. In een lelijke eend, met elke dag weer een nieuwe interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.

Advertenties