LACHGAS: Het gebruik groeit, meer voorlichting is nodig, zegt Trimbos

De populariteit neemt in alle gebruikersgroepen toe, maar de gezondheidsrisico’s vallen mee, zegt het Trimbos Instituut. Toch is voorlichting hard nodig.

Behalve dat het gebruik toeneemt, is lachgas ook op steeds meer plekken verkrijgbaar. Niet alleen op festivals en huisfeesten wordt het gebruikt, her en der is het in de horeca aan de bar te bestellen. Sporen van jongere gebruikers zijn terug te vinden op hangplekken, die soms bezaaid zijn met tientallen zilverkleurige lachgaspatronen.

Het Trimbos Instituut pleit dan niet voor een verbod, ook al is het niet duidelijk welke risico’s eraan vast zitten. “Er zijn enkele gevallen bij ons bekend waar lachgasgebruik tot hersenschade heeft geleid. Maar daarvoor moet iemand enkele dozen op een avond gebruiken.”

Het Trimbos maakt zich wel zorgen over jonge gebruikers, van 13 tot 17 jaar. “Op die leeftijd zijn de hersenen nog in ontwikkeling en weten we niet precies wat de uitwerking van lachgas daarop is.”

Advertenties