ZUID-AFRIKA: Stad uit 15e eeuw ontdekt in Suikerbosrand, bij Johannesburg

Professor Karim Sadr van de Witwatersrand Universiteit stuitte hij jaren geleden in het natuurreservaat Suikerbosrand, bij Johannesburg, op hopen stenen die veel weg hadden van eeuwenoude nederzettingen. Pas toen hij het gebied vanuit de ruimte ging bekijken, met Google Earth en een lasertechnologie die LiDAR heet, begon hem te dagen: “Hier lag een hele stad”.

De eerste bebouwing van het gebied blijkt uit de 15de eeuw te dateren, ruim vier eeuwen voor de eerste Europeanen arriveerden in het gebied dat nu Johannesburg heet. “Ik realiseerde me niet alleen hoe uitgebreid de stad was, maar ook hoe welvarend”, zegt Sadr. Hij noemt de stad Kweneng, de hoofdstad van de Tswana-gemeenschap.

De ontdekking is groot nieuws onder de kenners van de geschiedenis van zuidelijk Afrika. “Dit verandert alles”, zegt de directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden, Jan-Bart Gewald. Dat heeft te maken met de koloniale vertelling over het gebied rondom Johannesburg. Volgens die vertelling troffen de eerste Europese kolonisten die in 1836 daar aankwamen een leeg land aan, met hier en daar wat nomaden en kleine huishoudens. Die vertelling rechtvaardigde koloniale wetten, zoals de Landwet uit 1913, en wetten uitgevaardigd door het apartheidsregime (1948-1994), die ruim 3,5 miljoen Zuid-Afrikanen van hun land verjoegen.

“Veel Zuid-Afrikanen is geleerd dat er niemand was hier. En dat is overduidelijk onwaar”, zegt Sadr, uitkijkend over een nu overgroeid gebied dat hij beschrijft als “het centrum van een grote stad”. De stad werd in 1820 verwoest in een burgeroorlog die bekend staat als de Difeqane.

Advertenties