De nieuwe wereldorde?

In een discussiegroep op Facebook.

Super interessant om het op deze manier geïllustreerd te zien. De VS leek decennialang onverslaanbaar. Maar kijk eens hoe China opeens uit het niets een enorme inhaalslag maakt. Het ziet ernaar uit dat de nieuwe wereld een voornamelijk Aziatische zal zijn. India zal waarschijnlijk dezelfde groei vertonen als China. Hoe denk jij dat de top 3 er over 20 jaar uitziet?

  • AS: Wet van de remmende voorsprong?
  • FP: Ik zou dezelfde dynamische grafiek wel eens willen zien met een GDP per hoofd van de bevolking.
    • ÖU: There you go. Helaas begint deze wel pas in 1990. Maar toch interessant om de groei van Nederland te zien. En mensen maar blijven klagen: https://yaronshemesh.com/gdp/
  • YJ: Dat zullen ze nooit toelaten. Een derde wereldoorlog komt er in snel tempo aan…
  • RM: Licht eens toe?
  • AS: Napoleon Bonaparte maakte de weg vrij voor het liberalisme en de emancipatie, Kaiser Wilhelm en de zijnen de weg vrij voor de gemechaniseerde samenleving, dat verliep stroef en moest verbeterd worden, niet genoeg economische Lebensraum en daar zorgde Hitler later voor. Ondertussen is de Sovjet dood en is de sociaal-democratie overbodig geworden, maar we moeten als beschaving nog steeds verder. Ook nu zijn de markten verzadigd, oplossingen zijn er wel, maar het milieu kan het waarschijnlijk niet aan gezien de wereldpopulatie
  • AS: Een volgende wereldoorlog is onvermijdelijk, ik hoop op de fase waarin ons Westers economische model dan wel zonder slavernij verder kan. De technologie hiervoor is wel aanwezig inmiddels.
  • AS: De retardatie van het niveau van de medemens in de samenleving geeft aan dat we op termijn elkaar weer de harses in gaan slaan.
Advertenties