Het gevaar van zwijgen over extreme menstruatiepijn

Niet kunnen sporten, je ziek melden of alleen maar in bed kunnen liggen. En dat elke maand weer. Uit het grootste menstruatieonderzoek ooit blijkt dat een derde van de vrouwen niet normaal kan functioneren tijdens ongesteldheid.

Dat is een gigantisch aantal, maar toch praten we te weinig over ongesteldheid. En daardoor kunnen ernstige problemen over het hoofd worden gezien. Uiteindelijk kunnen zulke medische klachten zelfs leiden tot onvruchtbaarheid.

“Als vrouwen klachten hebben, ervaren de meesten heftige buikpijn”, vertelt hoofdonderzoeker Bertho Nieboer. “Maar daarnaast zijn er ook veel vrouwen die aangeven dat ze last hebben van psychologische klachten, moeheid en rugpijn tijdens hun menstruatie.” Extra pijn kan wijzen op endometriose dat kan leiden tot onvruchtbaarheid. Het gaat dus verder dan chagrijnig zijn of de 5 dingen die je moet weten voor je ongesteld wordt. Daarover willen we het met je hebben in deze video.

Advertenties