De schimmige wereld achter creditboys

T-Mobile is op de vingers getikt door de rechtbank in een zaak die was aangespannen door een jongen die het slachtoffer is geworden van een bende ‘creditboys’, criminelen die jongvolwassenen onder dwang telefooncontracten laten afsluiten en er zelf met de smartphones vandoor gaan.

Volgens de rechtbank is de telecomprovider tekortgeschoten in haar zorgplicht. Slachtoffers en betrokkenen reageren verheugd op de uitspraak.

Wat zijn creditboys?

Voor we inzoomen op de uitspraak van de rechtbank is het goed om deze relatief onbekende vorm van criminaliteit uit te leggen. ‘De naam ‘creditboy’ is afgeleid van de term ‘loverboy’, een bekend fenomeen’, vertelt Sicco van Steenwijk. Hij is advocaat en behandelde de afgelopen jaren honderden van dit soort zaken.

‘Het gaat erom dat jongeren ertoe worden gedreven, gemanipuleerd en bedreigd om telefoonabonnementen af te sluiten. Het gaat dan eigenlijk om het toestel; je hebt een telefoonabonnement voor de dienst en je hebt het toestel dat je koopt. Dat toestel koop je op afbetaling. Dat is het krediet, de credit die je afsluit. Daar komt de term ‘creditboy’ vandaan.’

En hoe werkt dat dan in de praktijk?

Dat leggen we uit aan de hand van een concreet voorbeeld. De nu 20-jarige Chantal uit Amsterdam vertelt ons hoe zij een paar jaar geleden in de val liep van een creditboy. ‘Iemand stuurde mij een Snapchat met de tekst ‘Wie wil snel en makkelijk geld verdienen?’ ‘Voor de grap zei ik: Ja hoor, dat wil ik wel. Maar ik had eigenlijk geen flauw benul wat diegene ermee bedoelde.’

Advertenties