BRAZILIË: Orde en vaderlandsliefde moeten onderwijs redden

President Bolsonaro van Brazilië wil militairen en agenten inzetten op ‘sociaal kwetsbare’ scholen. Die moeten helpen de orde te handhaven en leerlingen meer discipline bijbrengen. De uiterst-rechtse president creëerde begin dit jaar een speciale afdeling binnen het ministerie van Onderwijs, die de zogenoemde civiel-militaire scholen moet promoten.

Een zo’n school is de Derde School van Sobradinho, een satellietstad van Brasilia. Sinds het begin van het Braziliaanse schooljaar, in februari, is de school ‘gemilitariseerd’. En dat is te merken: stipt om 7.00 uur staan tientallen leerlingen in het gelid. Ze dragen allemaal een blauwe spijkerbroek met een wit T-shirt, een tijdelijk uniform. Politiemannen schreeuwen bevelen.

De pubers moeten nog een beetje wennen aan het nieuwe regime op hun school. Regelmatig draait er een de verkeerde kant op, of salueert met de verkeerde hand.

Advertenties