Hoe Nederland grote bedrijven voor miljarden matst

Hoe zit het nou met die multinationals die geen winstbelasting betalen?

Verontwaardiging. Dat is het toverwoord in de hele kwestie rondom de winstbelasting. De bijdrage van sommige multinationals, zoals Shell en Philips, is onder de streep nul euro. Terwijl wettelijk is afgesproken dat ze 25 procent winstbelasting zouden moeten afdragen. Hoe zit het nou met die multinationals die geen winstbelasting betalen?

De politiek is verontwaardigd dat de multinationals geen winstbelasting betalen, en de multinationals zijn verontwaardigd dat de politiek zo verontwaardigd is over zijn eigen regels. Want hun weerwoord: wij volgen de wet en doen niets wat niet mag.

Dat klopt. Er zijn speciale regels voor multinationals die hun hoofdkantoor in Nederland hebben. Hoe zit dat precies? Hoe kan het dat ze nul euro winstbelasting betalen? En wat wil de politiek daaraan doen? In deze video duikt NOS op 3 dieper in deze taaie materie.

Advertenties