Suriname zet mangrove in tegen de stijging van de zee

De oceaan blijkt in Suriname elke keer te sterk voor dammen. Daarom wordt nu mangrove ingezet als wapen tegen de zeespiegelstijging. Keer op keer werden door de buurtbewoners dammen opgeworpen om het water van de Atlantische Oceaan tegen te houden. Soms hielp de overheid een handje mee. Maar het water bleek sterker. De dammen sloegen weg en de grond verziltte. De roep klonk om een sterke zeedijk. Maar voor dat soort dure kustwerken is veel geld nodig. Én politieke wil en planning. Dat ontbreekt allemaal, zegt correspondent Harmen Boerboom.

Intussen is de oceaan de woningen van de bewoners op tientallen meters genaderd. Niet iedereen wacht op een zeedijk van de overheid. In 2015 is Sieuw Naipal begonnen met het aanplanten van jonge mangroveboompjes. Naipal is hydroloog aan de Anton de Kom Universiteit van Paramaribo en wil de oorspronkelijke natuurlijke kustbescherming herstellen die in de afgelopen decennia door menselijk handelen is verdwenen. Duizenden boompjes zette hij al, samen met zijn studenten en vrijwilligers, in de zware grijze klei.

Tot nu toe gaat het om een strook van enkele honderden meters. Maar als het aan Naipal ligt wordt er een kuststrook beplant van 8 kilometer lang, waar de zee dagelijks een stukje van afknabbelt.