De eerste vrouwelijke avant-garde imam

“Salima Essakkati is een wonderlijke verschijning. Veronique Aicha bespreekt met haar wat het betekent om een vrouwelijke avant garde imam te zijn in Nederland. Als kunstenares in haar alter ego Salima el Musalima, de vrouwelijke imam, rekt ze de grenzen op van islamitische tradities. Haar lange donkere haar bedekt ze niet met een hoofddoek, maar met een grote rode hoed, haar platform is geen moskee maar online en haar volgers niet alleen moslims maar wij allemaal. Salima el Musalima confronteert ons allen zachtaardig met haar nieuwe realiteit. Een realiteit die wringt in twee werelden, als westerse vrouwelijke imam in de Islam, maar ook als een traditionele moslima in de westerse wereld.

Haar persoonlijke pelgrimstocht, hadj, was naar Parijs. Het geld dat zij heeft verzameld tijdens deze reis heeft zij gedoneerd aan Chief Ouwe Dibbes, oftewel, Sander de Kramer oprichter van de Sunday Foundation, een stichting die onder andere opkomt voor weesmeisjes in Sierra Leone. Voor meer informatie: https://www.sundayfoundation.nl

Advertenties