CYPRUS: EU en Turkije ruziën om gas bij Cyprus

Aan beide kanten van het eiland Cyprus kan je ze zien liggen: de boorschepen en boorplatforms. Sommige varen onder de vlag van de Republiek Cyprus, andere onder de Turkse vlag. En daar zit het probleem.

Ten zuiden van Cyprus, onder de Middellandse Zee, werd niet zo lang geleden gas gevonden. En ook al moet een deel van die velden nog nader onderzocht worden, toch is het gas nu al een bron van conflict. Want de grote vraag is: van wie is het?

Nergens over eens

Cyprus bestaat al sinds 1974 uit een Grieks deel, de Republiek Cyprus, en een Turks deel. De Griekse bevolking pleegde destijds een coup, waarop Turkije het noordelijk deel van het eiland bezette. Pogingen tot hereniging lopen sindsdien steevast op niets uit: de regeringen worden het nergens over eens. En de hoop dat de vondst van gas de relatie tussen de twee weer vlot zou trekken, blijkt tot nu toe tevergeefs. Zowel Turkije als de Republiek Cyprus vindt dat het recht heeft op de gasrijkdom.

Lees verder hierCategorieën:Overheid en samenleving

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: