Tientallen Rotterdamse ondernemers die hun zaak tijdelijk moeten sluiten van burgemeester Aboutaleb

Tientallen Rotterdamse horeca-ondernemers die hun zaak maandenlang moeten sluiten van de burgemeester, hebben dit besluit aangevochten bij de rechter. Ze hadden een cash center in de zaak staan.

“De burgemeester is er niet om deze ondernemers te straffen. Hij is geen sheriff”, zegt een van de advocaten.

Met de cash centers kon contant geld gebruikt worden om spullen te kopen of inleg te storten op de goksite Forzza. Deze in Curaçao gevestigde goksite heeft geen kansspelvergunning in Nederland. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat 95 procent van het ingelegde geld gebruikt werd om te gokken. In maart zou er volgens de gemeente 1,2 miljoen euro zijn vergokt op Forzza. Dit tegen het zere been van de burgemeester en de kansspelautoriteit. Overigens zegt de exploitant dat dit bedrag veel lager is.

Uitspraak

Over een week horen de 40 exploitanten of hun bedrijf in Rotterdam moet sluiten. Dit zou voor veel ondernemers hun faillissement betekenen. De cash centers zijn een product van het Rotterdams bedrijf ARB. In ruil voor het plaatsen van zo’n zuil in hun zaak, ontvingen de horeca-ondernemers een fee van 40 procent over de bestedingen van de gebruikers. Sommige ondernemers verdienden er slechts enkele tientjes aan en bij andere exploitanten ging het over duizenden euro’s per maand.

Onbegrijpelijk

“Ik begrijp niet waarom we moeten sluiten”, zegt een van de ondernemers aan de rechter. Veel ondernemers geven aan dat zij te goeder trouw waren dat de zuilen legaal waren.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de cash centers loopt nog. “Wij zijn nooit gewaarschuwd dat er iets mis zou zijn met de cash centers”, zegt een van de ondernemers.

Henny Jansen van het Adviesbureau Horecavergunningen vraagt zich af of de ondernemers iets te verwijten valt.

“Als de overheid er zelf al een jaar over doet om uit te zoeken of dit cash center illegaal is of niet. Hoe kun je dan tegen een simpele ondernemer die een biertje tapt of iets verkoopt, zeggen dat hij het beter had moeten weten?!”Categorieën:Overheid en samenleving

Tags: , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: