Een lijstje vreselijke zaken in de sociale woningsector: Rob van der Bijl en Hugo Primus

Een gesprek over het ernstige verval van de sociale woningsector van stedenbouwkundige Rob van der Bijl met emeritus hoogleraar Ruimtelijke Ontwikkeling en Systeeminnovatie Hugo Primus.

Er zijn bij enkele woningcorporaties heel veel verkeerde dingen gebeurd. Het Vestia boeven consortium rond de heren Erik Staal en Arie Ferarri (van Erkel) hebben met de val van Vestia de hele sociale woningsector meegesleept. De huurders van de woningcorporaties betalen er nog steeds voor. Daar bovenop komt dat nergens in Europa de overheid zo veel aan sociale huurwoningen verdiend dan in Nederland. De corporaties worden door het Rijk belast met verhuurdersheffing c.q. boetes van ca. 1,3 miljard per jaar. Terwijl de indirecte staatssteun niet verder gaat dan 700 miljoen.

Hoewel het regeerakkoord veel nadruk legt op betaalbare huurwoningen, moet dat volgens de tekst privaat gefinancierd worden. Dat de ‘betaalbaarheid’ van de woningen daarmee door alle grenzen schiet spreekt vanzelf. ‘Betaalbaarheid’ in relatie tot de corporaties komen en de tekst niet voor. De overheid vraagt de corporaties niet om het sociale woning bestand te helpen uitbouwen omdat het de corporaties zelf als een probleem ziet…

Wordt vervolgd…Categorieën:Overheid en samenleving

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: