Kinderartsen zijn voor kindereuthanasie

Euthanasie is op dit moment niet mogelijk voor kinderen onder de 12 jaar die ondraaglijk lijden en ook niet meer beter kunnen worden. Dat moet veranderen, vindt een grote meerderheid van de Nederlandse kinderartsen. Dat blijkt uit een uniek onderzoek waar drie jaar aan gewerkt is.

De artsen zien te vaak ernstig lijden tijdens het sterven van jonge kinderen. Daarom willen ze dat euthanasie of actieve levensbeëindiging ook voor hen mogelijk wordt. Nu is dat verboden omdat kinderen onder de 12 niet wilsbekwaam zijn, een essentiële voorwaarde voor euthanasie.

“Uit het onderzoek blijkt dat artsen nu geen actieve levensbeëindiging toepassen bij jonge kinderen. Ze houden zich dus aan de wet, maar ze worstelen er wel heel erg mee”, zegt hoogleraar kindergeneeskunde Eduard Verhagen (UMCG) die het onderzoek leidde. “Artsen hebben nu geen goede instrumenten om hiermee om te gaan.”

Van de 1200 kinderartsen in Nederland krijgen er zo’n 60 geregeld te maken met het overlijden van ongeneeslijk zieke kinderen onder de 12 jaar. Van deze gespecialiseerde artsen deden er 38 mee aan een anonieme enquête over euthanasie bij jonge kinderen, wat de uitslag zeer representatief maakt.

De ondervraagde artsen maakten in de afgelopen vijf jaar opgeteld 359 keer mee dat ernstig zieke kinderen stierven. Over 46 sterfgevallen zeggen de betrokken artsen dat het beter was geweest als actieve levensbeëindiging mogelijk was geweest. Die kinderen hebben volgens de artsen tijdens het stervensproces te veel geleden.

“Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met aangeboren afwijkingen van hersenen, hart of longen. Of kinderen die een stofwisselingsziekte hebben. Uiteindelijk eindigt dat in ingewikkelde situaties met epilepsie en ademhalingsproblemen”, zegt Verhagen. “Genezen kunnen we ze niet, en de dood afwenden kunnen we ook niet.”Categorieën:Welzijn, zorg en onderwijs

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: