Een zooitje ongeregeld zonder historisch besef, Black Lives Matter

Na een gesprek met een aanhanger van de Black Lives Matter-beweging wordt altijd een ding gelijk duidelijk, gebrek aan historisch besef. Dit is dan weer zo’n uiting, een uiting van opgelopen frustraties waarvan men niet door heeft waar die vandaan komen met nog eens gebrek aan zelfreflectie daar bovenop. Dan wordt men gevoelig voor geroeptoeter.

De slag die je voor racist uitmaakt wanneer je blijk geeft van het feit een andere gedachte erop na te houden, de slag die je een huisneger noemt wanneer je moeilijke vragen stelt die aanzetten tot nog eens overdenken van hetgeen gesteld wordt.

Black Lives Matter (‘zwarte levens doen ertoe’, afgekort als BLM) is een internationale beweging die ontstaan is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten als reactie op politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. De beweging begon met de hashtag “#BlackLivesMatter” nadat George Zimmerman in 2013 werd vrijgesproken voor de dood van de Afro-Amerikaanse jongere Trayvon Martin het jaar ervoor. Sindsdien zetten de politiek activisten van Black Lives Matter zich in tegen alle vormen van geweld tegen zwarten, inclusief politiegeweld, etnisch profileren en overbestraffing van zwarten in het Amerikaanse rechtssysteem. De beweging organiseert betogingen en protestacties en daagt sinds 2015 ook politici uit om zich uit te spreken tegen het geweld tegen Afro-Amerikanen.

nl.wikipedia.org/wiki/

De woedende groep verzamelde zich rond het standbeeld van Col. Hans Christian Heg en besloot dat dit ’racistische symbool’ ook moest worden neergehaald. Heg werd eerst onthoofd en daarna in de rivier gedumpt.

De Telegraaf

Hans Christian Heg (21 december 1829 – 20 september 1863) was een Noorse Amerikaanse abolitionist, journalist, anti-slavernij-activist, politicus en soldaat, vooral bekend door het leiden van het Scandinavische 15e Wisconsin Volunteer Regiment aan de kant van de Unie in de Amerikaanse Burgeroorlog . Hij stierf aan de verwondingen die hij had opgelopen bij de Slag bij Chickamauga.

en.wikipedia.org/wiki/