Over de relatie vriendschap-vertrouwen

Mensen zeggen weleens: ‘Als ik iemand niet kan vertrouwen, zal het nooit een goede vriend kunnen worden.’ In mijn ogen totale onzin. Zelfs iemand die je op bepaalde vlakken niet of verminderd kan vertrouwen, kan een goede vriend worden.

vriendschap

Vriendschap wordt niet bepaald door de accuraatheid van woorden of de samenhang van verhalen. Vriendschap wordt bepaald door een rijke gezamenlijke geschiedenis, hetzij door de jaren van het opgroeien heen, hetzij door een moeilijke periode heen, hetzij sporadisch op de meest excentrieke plaatsen waar je “die mafkees” met regelmaat tegen komt.

De vriendschap ontstaat door het contact, door de barrières die wegvallen, waarop jij en de ander de ware ik tonen. Die ware ik kan best wel is een leugentje om bestwil vertellen, of zijn/haar verhalen mooier maken dan ze zijn. Een echte vriend accepteert die onhebbelijkheden, kijkt eroverheen, maakt hooguit af en toe is een sarcastische of hatelijke opmerking over dat feit.

Maar nog steeds is er dat vertrouwen. Erop kunnen vertrouwen dat iemand je niet komt helpen als je in elkaar gebeukt wordt bijvoorbeeld. Niet iedereen is een vechter, en ik zie je dan niet direct als een verrader of een nep vriend. Of wanneer je hoort dat je maat een roddel over je niet tegensprak. Iemand waarvan je weet dat hij of zij met alle winden meewaait, zal dat niet snel doen. Het probleem ontstaat alleen wanneer diegene deze aard ontkent, en het tegenovergestelde beweert. Dan ontstaat het gevolg van de vertrouwensbreuk die de persoon met zichzelf heeft, een gebrek aan betekenisvolle relaties, vriendschappen.

Ook kan het jaren iemand niet zien, niet als een gebrek(kige) (aan) vriendschap worden gezien. Niet iedereen heeft duizend vrienden nodig om zich goed te voelen. Niet de algemene aanwezigheid, maar de aanwezigheid wanneer het ertoe doet is de leidraad. Niet de opmerkzaamheid van oneffenheden telt, maar het accepteren daarvan als onderdeel van iemands persoonlijkheid.

Paul van Stoppelen

Advertenties