Aan mijn Surinaamse gemeenschap

Wij hebben lang genoeg met elkaar geleden onder de onderdrukking van de slavernij en in onze cultuur zijn er nog een aantal van die dingen overgebleven… Eigenlijk veel. Wat van deze voorbeelden zijn:

  1. Slaven werden ingevet met vaseline om sneller verkocht te worden. Tegenwoordig is men in de veronderstelling dat je jou huid moet invetten maar in tegendeel, je huid heeft hydratatie nodig, geen vet.
  2. Sterke mannelijke- en vrouwelijke slaven waren voor het produceren van sterkte nieuwe slaven. Vanwege dit kon een tot slaaf gemaakte niet voor zichzelf beslissen er een partner op na te houden of niet. Ze werden gedwongen seks te hebben met de slaven die de zogenaamde meester als “sterk” categoriseerde voor sterke nakomelingen. Dit is in de creoolse man/vrouw gebleven als residu van deze afschuwelijke periode. Tegenwoordig hebben mannen zowel vrouwen meerdere partners of kinderen met meerdere partners. Bijbenen gezinnen niet bij elkaar. Dat is niet wie wij waren voor deze afschuwelijke tijd.
  3. Het eten van resten van dieren zoals poten, staart, oren, ingewanden was omdat ze niks anders te eten kregen. Tegenwoordig hebben we deze resten tot delicatessen gemaakt dat zelfs de nakomelingen van de onderdrukkers van toen ’t kunnen waarderen.

Dit zijn maar een paar van de voorbeelden van dingen die de tot slaaf gemaakte mensen mee moeten hebben leren leven en door deze indoctrinatie het aan hun nakomelingen verder hebben doorgegeven via de opvoeding, maar ook de genetische aspecten. 😔

We kunnen zulke dingen alleen veranderen als we bij onszelf nagaan wat we voor onze nakomelingen willen, en wat we ze nog meer willen meegeven voor de volgende generaties. Als we onszelf vragen wie we zijn en wat we willen dat ons nakomelingen worden, kunnen we aanpassen naar wat we niet (meer) willen in onze opvoeding en DNA.

De mens is een wezen die de mogelijkheid heeft zichzelf te langzaam te veranderen. Toen der tijd ging het met zweepslagen, en de bijbel om de tot slaaf gemaakten te demotiveren zichzelf te blijven.

Mijn raad: Vind bij jezelf de motivatie om te vechten tegen de geïndoctrineerde gewoontes en pluk daar de vruchten van via de verlossing van de nakomelingen. Leer je eigen volk opnieuw kennen door je te scholen 💻📚🔍 in de oude gewoontes van vóór de slavernij en accepteer het aangedane leed als een onderdeel van wie je bent 💪💪. Gebruik ’t als wapen tegen verdere demotivatie 👌👌… Stop met oordelen over waarom onze voorouders gedaan hebben wat ze gedaan hebben en begin voor jezelf uit te zoeken wat jij als persoon kan doen, zodat het voor de volgende generaties gemakkelijker zal worden zichzelf weer helemaal te zijn. 

One love 💞💞💞 G. I. L.