Muziek van de straat – het verhaal van de straatmuzikant

Straatmuzikanten, je komt ze overal tegen. Maar wie zijn eigenlijk deze mensen die zoveel kleur geven aan het straatbeeld? De korte documentaire ‘muziek van de straat’ belicht het verhaal van de straatmuzikant, met het Amsterdamse duo de Subterranean Street Society als voorbeeld.

Er bestaan verscheidene vooroordelen over straatmuzikanten. De meeste mensen lopen hen achteloos voorbij, anderen blijven even staan om hun broodje op te eten onder het genot van een vrolijke noot. Misschien gooi je zelf wel eens wat kleingeld in een pet of gitaarkoffer, maar sta je er ooit bij stil waarom deze muzikanten juist op straat muziek maken?

In de korte documentaire muziek van de straat wordt het duo Louis en Ryan in Amsterdam gevolgd, ook wel bekend als de Subterranean Street Society. Van thuis broodjes smeren voor onderweg tot een potje schaak aan het einde van een succesvolle dag vol muziek; de kijker volgt de straatmuzikanten op een voor hun normale dag. Het duo neemt je mee in hun mooiste en vervelendste ervaringen en vertelt over de wet- en regelgeving in Amsterdam.

Om in Amsterdam op straat te mogen spelen moeten straatmuzikanten aan een aantal criteria voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld ‘maar’ met maximaal zes personen tegelijk optreden, zijn slaginstrumenten, versterkers en draaiorgels verboden, bestaat er een verbodskaart met de gebieden waar straatmuzikanten niét mogen spelen (die ook in de documentaire te zien is) en moeten ze elk half uur minimaal honderd meter opschuiven.

De Subterranean Street Society is een duo uit Denemarken en Nieuw-Zeeland, gevormd door Louis Puggaard-Müller en Ryan Wilson. De straatmuzikanten treden nu al een jaar samen op, maar daarvoor speelden ze al langere tijd in hun thuisland. Ze treden nu voornamelijk op in Amsterdam op het Leidseplein en het Museumplein, zelfs als het regent.

Marre Meijerink kwam op het idee voor dit documentaire portret nadat ze het duo op straat zag spelen voor het Rijksmuseum. Zij besloot contact te zoeken met de muzikanten en regisseerde en monteerde uiteindelijk deze korte documentaire ‘muziek van de straat’ voor de VPRO.