Druzen in Israël voelen zich vernederd door controversiële wet

Minderheden in Israël, ongeveer 20 procent van de bevolking, vinden dat ze door de Joodse natiestaatwet, die in juli werd aangenomen, tweederangsburgers zijn geworden. In de wet staat onder meer dat Israël een Joodse staat is, dat alleen Hebreeuws de officiële taal is, en dat Joodse nederzettingen in het land moeten worden “aangemoedigd en gepromoot”.

Arabisch-Israëlische parlementsleden zijn bezig met een internationale tour langs de Verenigde Naties, de EU en de Arabische Liga om steun te vragen in hun strijd tegen de controversiële Joodse natiestaatwet.

Ook de druzen in Israël, een Arabisch sprekende minderheid, zetten hun protest door. Burgemeester Halabi van Daliyat al-Karmel, een druzendrop in het noorden van Israël was een van de organisatoren van grote protesten, waarbij afgelopen maand tienduizenden druzen en symphatisanten de straat opgingen in Tel Aviv, en hij heeft een petitie ingediend bij het Hooggerechtshof in Israël om de wet te herzien.

Voorstanders van de wet, onder andere de Israëlische premier Netanyahu, geloven dat het vanzelfsprekend is om het Joodse karakter van het land vast te leggen in een basiswet, een quasi-grondwet. Ook zeggen ze dat het vooral een symbolische wet is, die in de praktijk weinig zal veranderen.

Advertenties