MUZIEK: Metal helpt deze Syriërs de burgeroorlog door

In een klein, zwart geschilderd zaaltje in Aleppo zijn zo’n 150 mensen samen. Ze dragen donkere kleding en headbangen op ruige gitaren. Live under siege heet het concert: ‘live belegerd’, maar ook ‘leven onder belegering’. Buiten is de burgeroorlog in Syrië in volle gang.

Het concert is een scène in de documentaire Syrian Metal is War. Filmmaker Monzer Darwish, gevlucht uit Syrië en inmiddels terechtgekomen in Noord-Holland, volgde in 2013 en 2014 mensen uit de Syrische metal-scene. Met gevaar voor eigen leven organiseerden zij concerten tijdens bombardementen en reisden ze langs routes vol sluipschutters en milities.

“Ik wil dat de metalheads niet vergeten worden”, vertelt Darwish. “Dat ze niet verdwijnen in het oorlogsgeweld.” Zelf is hij ook muzikant. Een van de leden van zijn band kwam om bij een bombardement. “We vreesden vaak voor ons leven”, zegt ook de Syrische metalgitarist Khodor Nasrah. Bij een tour van zijn band Maysaloon in 2017 en 2018 merkte hij hoe gevaarlijk het was een concert te organiseren. “Tijdens een soundcheck in Damascus moesten we stoppen met spelen om te horen of een geluid van onze drummer, of van een mortiergranaat kwam”, vertelt hij aan de telefoon vanuit Libanon. Hij wacht daar op een verblijfsvergunning.

Advertenties