Gaat preventief fouilleren de straat veiliger maken? | Op1

Foto door Wendy Wei op Pexels.com

Amsterdam gaat overstag en gaat een proef aan met preventief fouilleren. Gaat dat de straat nu echt veiliger maken of werkt het etnisch profileren in de hand en maakt dit het wantrouwen naar de politie alleen maar groter? Dat bespreken we met jongerenwerker Joel Ricardo, Dionne Abdoelhafiezkhan van Controle Alt Delete en burgemeester Foort van Oosten, zijn stad Spijkenisse zet preventief fouilleren al langere tijd in.

Halsema begint proef met preventief fouilleren

Coalitiepartijen D66 en GroenLinks zijn niet enthousiast over de proef met preventief fouilleren die burgemeester Femke Halsema aan het begin van de avond aankondigde.

Volgens de burgemeester lijken de meningen in de gemeenteraad veranderd door de gewelddadige incidenten die deze zomer in de stad plaatsvonden. Ze wil het eerder afgeblazen plan, waarbij zogenoemde veiligheidsrisicogebieden worden aangewezen waar preventief gefouilleerd mag worden, daarom toch invoeren. Maar dan wel voor een kortere tijd en met onafhankelijke waarnemers erbij.

Preventief fouilleren werkt (nog steeds) niet